петък, 9 март 2012 г.

Видове конен спорт

Обездката е вид конен спорт води началото си от Класическото гръцко ездитно изкуство и войските, като конете им били обучавани да изпълняват движения по време на война, целящи избягване на удара или нападение на врага. Най-ранната работа за обучение на конете била написана от Хенофон около 430 година преди новата ера.
 От класическата езда и тренирането движенията на коня е дошла обездката, като конен спорт, тестваща психическите умения, гувкавостта на коня, баланса и покорството му, където кон и яздач трябва да изглеждат като едно правейки серия от сложни движения.Обездката се сравнява с гимнастика или танц на коня. Тя е станала Олимпийски спорт от 1912 година само с подбрани полицейски офицери, подходящи да се състезават до 1952, когато правилата са се променили и обездката е станала популярен конен спорт в много страни. По време на състезанието по обездка вашите коне са оценявани по неговия импулс, правилно изпълнение на упражнението, свобода на движението, готовност за изпълнение на командите, до като ездача следи тяхната коректност с правилно ползване на помощи.
Има различни нива на състезанията по обездка - определящи се от сложноста на упражненията, подготовката на коня и ездача и др. критерии.
 Преходите са състезания за издръжливост, които изискват от кон и ездач да прекосят дълго разстояние, чието трасе трябва да се измине за определено максимално време. Преходите са на дистанция от 15-100 мили и повече и изискват коня и ездача да са издръжливи и в добро здравословно състояние. Коня пристигнал пръв е победител. По време на прехода коня се нуждае от почивка и от ветеринар, който да следи здравето му и ако всичко е наред екипът да продължи.Чистокръвните и полукръвните араби са подходящи коне за преход, заради тяхната висока издръжливост, но може да се ползват и други породи коне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар